Matcha te: Hvad er det?
Matcha er en særlig type grøn te der består af fintmalede teblade. Mens man ved traditionel grøn te drikker udtrækket af teen, adskiller Matcha sig ved, at det er de tørrede teblade, som vi indtager. Tebladende bliver dyrket i skyggen, dampet, tørret og tilsidst pulveriseret.
Når vi indtager de pulveriserede teblade, får vi langt større gavn af alle de virkemidler, som Matcha indeholder. Ved Matcha indtager vi 100% af bladet, hvor man ved traditionel te kun kan udtrække omkring 30% gennen brygningsprocessen.
Dyrkning og smag af Matcha
Den særlige måde som Matcha bliver dyrket på, påvirker både næringsindholdet og smagen. Fra midten af april dækkes tebuskene af strå og siv, og for at fange den lille mængde af sollys der kommer igennem dækket, udvikler tebladende sig til at blive brede og tynde. Dette øger mængden af klorofyl i bladene, som giver den intense og karakteristiske grønne farve. Når tebladene høstes, bliver de dampet og tørret. Herefter stenmales bladende til fint pulver ved hjælp af granitstenmøller. Denne metode bevarer Matchaens smag og alle dens næringsstoffer.
Læs mere om Matchas fremstillingsproces.
Matchas historie
Matcha blev første gang fremstillet i Kina, men blev hurtigt bragt til Japan i det 12. århundrede af den zen-buddhistiske munk Eisai. Eisai opdagede at det at drikke Matcha, forbedrede hans zen-meditation ved at frembringe en tilstand af såkaldt “rolig årvågenhed”. Han var således med til at forfine og udbrede Matcha, som i dag er en fuldstændig indgroet del af japansk kultur.
De frodige bølgende bakker i Uji lige udenfor Kyoto i Japan, betragtes derfor ofte som Matchaens fødested. I og med at Matchas popularitet er stødt stigende, er der flere og flere nye producenter af Matcha fra nye områder, der forsøger sig med at dyrke den grønne te. F.eks. ser vi mere og mere Matcha fra Sydkorea og Kina. På nuværende tidspunkt er der dog så væsentlig forskel i smag, kvalitet og næringsindhold, at vi hos Matchacha udelukkende anbefaler Matcha fra Japan.