Matcha

Grøn pulveriseret te

Matcha er en kraftig grøn te, der udelukkende består af helt fintmalede grønne teblade.

Der er en enorm forskel på god og dårlig matcha - og særligt oprindelseslandet har meget at skulle have sagt i denne forbindelse. Ægte matcha stammer fra Japan, hvor der er enorm kontrol med den måde den dyrkes, høstet og bearbejdes. Der er nogle helt særlige procedurer for, hvornår en te-bonde må kalde sit produkt for matcha i Japan.

Der er ikke samme kontrol i f.eks. Kina, som betyder at det er muligt at producere og sælge det grønne pulver meget billigt - men også med en hel anden smag og næringsindhold, der slet ikke kan hamle op med den japanske version. Se vores udvalg af produkter.

Matcha te fra Matchacha i glas kop
Close up af smuk lysegrøn matcha latte

Ægte matcha stammer fra Japan hvor der er streng kontrol med den måde teen dyrkes, høstes og bearbejdes. Det er en nøjsommelig proces der er blevet forfinet gennem århundreder.

Lad mig prøve!

Ceremonial Grade

Hos Matchacha sælger vi kun økologisk ceremonial grade matcha fra Japan, som er den højeste kvalitet. Dette ses på den smukke intense farve og kan smages ved at teen er rund og blid - og ikke bitter, som dårligere kvalitet af det grønne pulver ofte er. Grunden til at vores matcha har en helt anden smag end den af lavere kvalitet, skal bl.a. findes i den måde som teen dyrkes og fremstilles på. 

Vores teblade bliver nænsomt dyrket i skyggen og når den høstes bliver stænglerne og venerne fjernet, så kun de bedste og saftigste dele af bladene er tilbage. Herefter bliver bladene dampet kortvarigt for at stoppe gæringen. Til sidst bliver de tørrede blade malet til et helt fint pulver ved hjælp af en granitstenmølle. Det tager ca. en time for en traditionel granitstenmølle at male 30 gram pulver - mængden i en dåse. Hvis processen gøres hurtigere vil det brænde og ødelægge bladene. Det er derfor en tidskrævende og krævende proces at producere kvalitetsmatcha.

Hvorfor matcha?

Der er to primære grunde til, at den grønne te er så populær som den er: 
1. Den måde den dyrkes og produceres på.
2. Den måde den drikkes på.

1. Dyrkning af te-buskene

Vores tebuske dyrkes under skygge, hvor de er omgivet af specielle måtter i en teknik kendt som "tana". Denne skyggeproces der varer i et par uger inden høsten, giver matcha sine karakteristiske træk ved at "stresse" tebuskene. Hvis tebuskene kunne tale, ville de råbe efter mere lys. Den begrænsede adgang til sollys bremser nedbrydningen af klorofyl, hvilket resulterer i et højt indhold af klorofyl, der giver vores pulver den intense grønne farve.

Men skygningen har ikke kun indflydelse på farven. Den har også en betydelig effekt på teens smag og næringsindhold. Den reducerede sollys-eksponering øger koncentrationen af aminosyrer i tebladene, heriblandt L-theanin. Det er L-theanin, der bidrager til teens unikke umami-smag, der er behagelig og fyldig. Samtidig spiller L-theanin en væsentlig rolle i, hvordan matcha frigiver et roligt og stabilt energiboost.

Når tebuskene dyrkes optimalt under skygge, opnår teen en rund, harmonisk og minimal bitter smag. Den kan minde om frisk spinat og broccoli med en umami-agtig karakter. En af årsagerne til denne lækre smag er, at skygningen reducerer produktionen af tannin (garvesyre), der normalt giver en astringerende og bitter smag.

Dyrkningen af matcha med omtanke og omhu er derfor afgørende for smagsoplevelsen og næringsindholdet. Skygningen bidrager ikke kun til at skabe den intense grønne farve, men også til at forbedre teens smag og næringsværdi. Når du nyder en velsmagende og smuk kop matcha, kan du opleve den fulde dybde af umami-smag og værdsætte den omhu, der er blevet lagt i hver enkelt trin af dyrkningsprocessen.

Det unikke ved Matcha er dyrkningsprocessen og den måde vi indtager hele bladet på. På den måde adskiller den sig fra al anden te, hvor det er udtrækket af teen vi drikker.

Jeg vil prøve nu!

2. Når du drikker det grønne pulver

Det bringer os til vores andet punkt - måden matcha drikkes på. Når du drikker almindelig grøn te, uanset om det er løs te eller i en tepose, smider du bladene væk, efter at du har ladet dem trække. Dette er lidt som at koge spinat, smide spinaten væk og bare drikke vandet - Du får nogle af næringsstofferne, men du smider det bedste væk - bladene med alle næringsstofferne.

Når du drikker matcha, blander du det lysegrønne næringsrige pulver i væske og indtager hele tebladet. Hver lille partikel er fyldt med gode ting, så når du nyder din matcha, indtager du hvert eneste lille bid af det grønne blad.

Der er forskellige måder du kan nyde den grønne te på. Ligesom med kaffe foretrækker nogle deres kaffe sort, mens andre tilføjer en lille sjat mælk eller laver en decideret latte.

Det er det samme med den grønne drik. Du kan drikke det “rent” med matchapulver og varmt vand (ca. 80 grader), eller du kan lave en latte og tilføje din yndlingmælk og evt. en smule honning eller ahornsirup. Se vores opskrift på latte. Andre foretrækker deres matcha kold, hvor en Iced latte kan være det perfekte alternativ. Se opskriften på Iced latte her.

Da matcha netop er i pulverform har du ligeledes mulighed for at bruge det i alle mulige forskellige former og opskrifter. Du kan kreere sunde snacks og smukke desserter, hvor du ligeledes vil opnå de gavnlige effekter fra pulveret. Se alle vores opskrifter.

Se alle produkter