Hvad er antioxidanter?
Du har måske hørt om antioxidanter, og hørt at de skulle være sunde. Men hvad er antioxidanter egentlig?
Antioxidanter er stoffer, der kan neutralisere skadelige molekyler, der kaldes frie radikaler. De frie radikaler dannes som et biprodukt af naturlige processer i kroppen, men kan også opstå som følge af eksponering af skadelige miljømæssige faktorer såsom tobaksrøg, UV-stråling og forurening. Når frie radikaler er til stede i kroppen i store mængder, kan de forårsage en tilstand kendt som oxidativt stress, som er blevet forbundet med en række sundhedsproblemer og kroniske sygdomme.
Frie radikaler er molekyler, der har mistet en elektron og derfor er ustabile. De prøver at stabilisere sig ved at tage elektroner fra andre molekyler, hvilket kan skade cellerne.
Antioxidanter kan neutralisere de frie radikaler ved at give et elektron, så de bliver neutraliseret og ikke længere kan skade kroppen. Antioxidanter findes i en lang række fødevarer, herunder frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder og frø - og særligt også i Matcha te. Antioxidanter antages således at have en række potentielle helbredsmæssige fordele, herunder at reducere inflammation, sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme og bremse aldringsprocessen. Der er dog behov for yderligere forskning for at forstå antioxidanternes rolle i forbindelse med vores helbred.
Matcha og antioxidanter
Matcha te indeholder antioxidanter. Ifølge ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som er en laboratorietest, der bruges til at måle en fødevares antioxidantkapacitet, har Matcha te 15 x så mange antioxidanter som blåbær og 13 x så mange antioxidanter som granatæblekerner. Læs mere i den akademiske artikel fra Journal of Agricultural Food Chemistry her
Blandt disse antioxidanter er catechiner den slags, der er mest potente og gavnlige, og en bestemt slags kaldet EGCG udgør omkring 60% af catechinerne i matcha. Matcha er også rig på fibre, klorofyl og andre vitaminer såsom C-vitamin, selen, krom og zink. Men husk, at ingen enkelt fødevare kan gøre dig sund alene - det er vigtigt at spise en variation af sunde fødevarer for at få de bedste sundhedsmæssige fordele!